Bilisten kan opleves på Mungo Park frem til den 31. maj
Bilisten kan opleves på Mungo Park frem til den 31. maj
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Når afstanden imellem mennesket og målet udviskes

I sidste uge var der premiere på forestillingen Bilisten på Mungo Park, hvor teatrets ikoniske stjerneskuespiller Frank Thiel udførte en 100 minutters lang monolog

Af Simon Maegaard

 I foyeren på det gamle bibliotek, hvor stjerner som Dan Turèll har figureret i en svunden tid, er aftenens publikum efterhånden ved at indtræffe. De blodrøde vægge og gulve får teatrets gæster til at lyse op i en tonet neon. Sådan er det på Mungo Park – altid stemningsfuldt og koncentreret.

Teaterdirektør Lasse Bo Handberg stiller sig på podiet ved trappen op til forestillingssalen med en mikrofon i hænderne:

”Dette er et enestående stykke. Det er et stykke, der ligger mig nær mit hjerte. En monolog er en besværlig disciplin, idet man i monologen, som skuespiller, kun har sig selv og sit publikum. Velkommen til Bilisten!”

Og den snart afgående teaterdirektørs ord svarer ikke i ringe grad til den uforglemmelige oplevelse, som herpå vil åbenbare sig for os.

Frank Thiel indtager kort efter, at publikum har belejret pladserne, et sortlagt teater med et firkantet podie i midten.

Podiet har nøjagtigt samme overflademål, som det ovenfra hængende lyselement, der afhængigt af sceneskiftene sænkes og hejses, så podiet henholdsvist opleves mere og mindre komprimeret. Herpå udfolder Frank Thiel cirka det halve af sin forestilling, hvor den anden halvdel udspiller sig i cirkler omkring.

Opbrudte narrative forløb

Historien handler om en midaldrende mand, som primært befinder sig i sin bil. Herfra oplever han forskellige sandsynlige trafikale situationer på sin vej.

Dette resulterer i en række  mildest talt ”mentale udfordringer” af forskellige grader, der sætter hans temperament på prøve. Hans værdisæt er overvejende den politiske korrekte og han bærer en sympatisk personlighed, som undergår en heftig efterprøvning på denne rejse. Vi får et nært og autentisk indblik i hans tanker, som gang på gang insisterer på opretholdelsen af den såkaldte ”empatiske muskel”.

Sideløbende med egoet (og dette sker udenfor podiet) oplever vi selvsamme person reflekterer metafysisk over sin egen scene. Til tider hæver selv denne scene sig over sig selv og bliver en envejs dialog med publikum om teatermediet i sig selv.

Om Bilisten forsoner sig med sine trafikale frustrationer og om han overlever i sidste ende kan ikke afsløres her. Men der skal fra denne anmelder lyde de varmeste anbefalinger til at tage ind og opleve dette fænomenale stykke, som spilles til UG af Mungo Parks Frank Thiel.

Forestillingen får 5 ud af 6 mulige stjerner.

Forestillingen er blevet til i en dialog imellem skuespilleren selv (som i øvrigt har valgt temaet), teaterdirektøren og en dramatiker.  Dette gør Billisten til et ganske unikt produkt, der på mange måder sætter en smuk sløjfe på Lasse Handbergs tid ved Mungo Park teater.

Publiceret: 15. Maj 2017 10:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Kolding

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere