Caption Caption
Caption Caption
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kolding Kommune sparer millioner på belysning

Sidst på året har man skiftet alle 15.272 gadelys til LED-pærer

Vinteren er over os. I hele landet er gadebelysningen på overarbejde de næste måneder – og det er dyrt. Men i Kolding Kommune er størstedelen af gadelysene blevet udskiftet med energirigtige LED-pærer de seneste år.

”En stor del af vores belysning var forældet og bestod blandt andet af flere tusinde kviksølvsarmaturer, som blev ulovlige efter en lovændring. Derfor var der god fornuft og økonomi i at opgradere vores belysning, da de nye LED-lys sikrer kommunen en besparelse på flere millioner kroner om året,” udtaler Kim Bauenhøj Jensen,

belysningsansvarlig i Kolding Kommune i en pressemeddelelse fra energikoncernen EWII.

Efter et større EU-udbud vandt EWII Teknik ordren, og i sommeren 2013 begyndte de at udskifte 15.272 gadelys i hele kommunen. Det omfattende projekt følger tidsplanen, og de sidste lys er udskiftet i slutningen af 2017.

Sparer op til 70 procent

De nye LED-lys giver en gennemsnitlig energibesparelse på 52 procent – nogle steder endda op til 70 procent. Det svarer til mere end 2,6 mio. kilowatt-timer om året, som hurtigt bliver til en god investering for Kolding Kommune.

På længere sigt sparer kommunen også penge på vedligeholdelsen, da de nye lys skal udskiftes sjældnere.

”De tidligere pærer holdt cirka 2-4 år, og det er omkostningsfuldt at skifte dem i master, der er op til 12 meter høje. LED-pærer har derimod en meget længere levetid og kan holde i op til 25 år, så driftsomkostningerne er meget lavere med LED-lys,” siger Ejnar Stokbæk, projektansvarlig i EWII Teknik, som også er ansvarlige for vedligeholdelsen.

Lys kan dæmpes om natten

En af grundene til den store energibesparelse er også valget af LED-løsninger til de forskellige behov.

Derfor er lysstyrken på gadelysene f.eks. stærkere på en firesporet indfaldsvej end på en sidegade i et villakvarter. Lysene på de mindre veje er også programmeret til at dæmpe sig selv om natten, hvor der ikke er lige så meget trafik.

jesl

Publiceret: 07. Januar 2017 18:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Kolding

Annonce
Fik du læst
Annonce
ANNONCER
Se flere