Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kolding er blandt de kommuner i Region Syddanmark, som sparer på ældre over 80 år

Udgifterne pr. ældre over 80 år er på et år faldet i 17 kommuner i Region Syddanmark. Det viser en kortlægning, som FOA har lavet på baggrund af

Antallet af ældre over 80 år stiger med 2,4 procent fra 2016 til 2017, viser tal fra Danmarks statistik. Det svarer til 5.963 flere ældre borgere. Alligevel er der nulvækst i de kommunale budgetter til pleje af ældre og handicappede.

 

17 kommuner i Region Syddanmark har budgetteret med færre penge pr. ældre over 80 år i 2017 sammenlignet med året før, selv når regeringens værdighedsmilliard og klippekortsordning er medregnet i budgetterne, og det er problematisk, mener sektorformand i FOA Karen Stæhr.

 

”Antallet af ældre er stigende, og flere og flere lider af demens. Det har fremskrivningerne vist i mange år. Borgerne kræver altså en større opmærksomhed og pleje. Derfor er der behov for flere timer og flere ansatte i ældreplejen, så der er den nødvendige tid til at yde omsorg og pleje,” siger Karen Stæhr.

 

Kerteminde er den kommune, der sænker udgifterne pr. ældre 80+ årig mest i Region Syddanmark, viser kortlægningen. Her er der et fald på 9,6 procent pr. ældre. Men også Kolding Kommune står til at skulle spare. Her er der et fald i udgifterne på to procent pr. ældre.

 

”Jeg kan godt være bekymret for, at kommunerne kun ser på de økonomiske tal i et excel-ark og glemmer, hvad den ældre har behov for, når de lægger budgetter. Hvis plejepersonalet ikke har den nødvendige tid, kan det blive en økonomisk omkostning, fordi man måske ikke får fanget den ældres sygdomstegn i opløbet, og det kan derfor føre til i gentagne hospitalsindlæggelser, følgeskader og endnu mere hjælp til den ældre,” siger Karen Stæhr.

 

Hun opfordrer kommunerne til at lære af hinanden, så ældreplejen kan blive styrket.

 

”Kommunerne bør blive bedre til at vidensdele på tværs, mener jeg. De skal også blive bedre til at inddrage plejepersonalet, der har en stor faglig viden om, hvordan ældreplejen skal se ud nu og fremover.”

 
 
 
Kolding Kommune:
Udvikling i udgifter til ældrepleje pr. 80+ årig: -5.0%

Udgifter til ældrepleje pr. 80+ årig i 2017: 187.167 kr.

Udvikling i udgifter til ældrepleje: -2.0%

Udvikling i antal 80+ årige: 3.2%

Placering ud af de 98 kommuner i 2016 (udg. pr. 80+ årig): 43

Placering ud af de 98 kommuner i 2017 (udg. pr. 80+ årig): 46

Publiceret: 18. April 2017 18:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Kolding

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt