Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Hvem trodser ikke tordenregn for byens bedste brød?

I fredags var der lagt i kakkelovnen til den helt store afgørelse af konkurrencen om Brændkjærbrødet, som løb af stablen i væksthuset i Geografisk have imens Kolding lå under tordenflod.

Af Simon Maegaard

For de, som nåede frem til Geografisk have i fredags, ventede der en varm og tiltrængt velkomst ved Brændkjærkirkens Ungkor, som introducerede en eftermiddag under trommende drivhusregn og magiske anekdoter fra det 19. århundredes lokalhistorie.

Og det blev sandelig heller ikke dårligere af sangvalgene, som var faldet på to så forskellige sange som ”Lyse nætter” af Alberte Winding og ”Man in the mirror” af Michael Jackson. Førstnævnte blev fremført med en særlig ynde og et yderst velarrangeret kor under ledelse af Kåre Brønserud. Og selve placeringen af dette arrangement, midt i de store drivhuse i geografisk have, gjorde ikke just den hele sanseoplevelse værre, men derimod noget nær eventyrlig.

 

Onkel Tom og livet i 50’erne

Da de unge sangfugle afsluttede deres yndige performance, overtagedes scenen af den nu pensionerede, men særlig progressive folkeskolelærer Thomas Gylling. Han kunne, som han er kendt for, fortælle Brændkjærhistorie på dragende vis (ikke mindst fra hans egen opvækst i halvtredserne og tresserne). Hans fortælling omhandlede både bydelens byggetekniske tiltag i denne tid, men fandt dog primært sin berettigelse i sin skildring af barndommens liv iblandt lokale kammerater med leg og udfoldelse på arealerne omkring Brændkjærgård.

På Brænkjærgård boede og arbejdede der nemlig en helt særlig og sagnomspundet skikkelse ved navn Christian Emilius Kaae alias ”Onkel Tom”. Denne svinepasser og nøgleperson i Brændkjærs historie, havde en særlig betydning for området og har ikke mindst fået opmærksomhed i eftertiden. For selvom Thomas Gylling, på denne himmelrumsterende fredag eftermiddag, istemte vejrets lune med frygtsomme historier om den store uhyggelig svinepasser, så beretter historien også om en kultiveret foredragsholder med universitetsuddannelse fra Tyskland i fagene: filosofi, historie, geografi, nationaløkonomi og litteratur.

Fællesskabsfølelse og kåring af årets brødbager

Efter Gyllings medrivende historiefortælling trådte Ole Pihl, præst i Brændkjærkirken, frem og slog et slag for dagens sang, ”Brændkjærbrød”, skrevet specielt til lejligheden af lærer på Brændkjærskolen Per Lundbak. Snart brød de efterhånden 30 fremmødte ud i regnsky fællessang, så væksthusets glastag næsten lettede (eller i hvert fald kastede duggen af sig). I mellemtiden havde drivhuset tiltrukket officielt besøg, og sammen med Jan Hansen fra Gertz bageri kunne borgmester Jørn Pedersen løfte sløret for vinderen af årets bage dyst, som blev Benjamin Wolters (som desværre ikke var tilstede). Men heldigvis trådte forfatter, facilitator og foredragsholder Carsten Borch i karakter og ringede til den heldige vinder, som snart mødte op trods vind og vejr, for at modtage sin dej-lige hæder.

 

Vi får lov at smage

Brødet blev herefter tilsmagt af de spændte borgere og dette foregik ikke uden hørbar nydelse. Snart fyldtes 3. væksthus i Geografisk have med en ”eeehm” og ”nam-nam’en”, så samtlige af de eksotiske planter måtte give sig i deres rodnet.

Vinderbrødets potentiale var da heller ikke fjernt at smage: Et intenst middelhavssalt akkompagneret af en brændt kommensmag dannede en sprød og knasende skorpe, som elegant omkransede et luftigt sundt brød, der med sin 100% formalede ølandshvede og mælkesyrebakterier, nærmest smeltede på tungen. Som var der tale om naturens egen friskhed, bagt ind i et sandt kongebrød, der rent faktisk smagte af Brændkjær!

  • Et lyst brød kan sagtens være et fiberholdigt brød, for hvis det blot er formalet korrekt, er kernerne en del af den blide struktur.
  • Dog skal et sådant brød have den rette tid (3 dages hævning) og desuden næres omhyggelig omsorg for.
  • Et sundt brød, er et surdejsbrød, som selv kan finde tilbage til sin luftige hvælvende form indenfor få sekunder, hvis det bliver udsat for tryk. (lidt ligesom borgmesteren mave)
  • Der var inviteret 100 børn til arrangementet, men SFO'en må selvfølgelig ikke gå ud med børn, når det lyner og tordner, så de ringede desværre og aflyste.
Publiceret: 13. Juni 2017 12:15
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Kolding

Annonce
Fik du læst
Annonce
ANNONCER
Se flere